20 Ağustos 2009 Perşembe

Gorbaçov'un Glastnostu

ARŞİV 16 NİSAN 2009

Çomalanı Suat

Gorbaçov "Glastnost" (Açıklık) diyerek Sovyetleri çetelerden arındırmak, insan hak ve hukukuna dayalı bir ülke haline getirmek için reformlara başladı. Fakat bir darbe ile iktidardan uzaklaştırdılar, Sovyetleri dağıttılar, Yeltsini iktidara getirerek eski çete, sömürü, insan hak ve hukukunun olmadığı düzeni devam ettirdiler Çeçenistan'ı Kafkasları kan gölüne getirdiler. Çeçen halkını birbirine kırdırdılar.

Yıllar sonra Gorbaçov'un glastnos politikasını şimdi Türkiye uygulamaya çalışıyor Ergenekon veya perestroika (yeniden yapılanma). Gorbaçov'un ideali sosyal ve hukuk devletini gerçekleştirmek arzusunda.

ABD'de bir hukukçu olan Barack Obama iktidara geldi, o da kolları sıvadı ülkeyi bir nebze çetelerden, keyfi karanlık uygulamalardan hukuk ve glastnost (açıklık, şeffaflık) çizgisine çekmek için adımlar atmaya başladı.

En nihayet Rusya'da da bir hukukçu olan Medvedev iktidara getirildi. Medvedev'i iktidara döneminde bir sürü faili meçhul, karanlık şiddet olayları (tiyatro baskını, okul baskını, apartmanlarda patlamalar, insan haklarını savunan gazeteci ve avukatların öldürülmesi...) gibi olayların yaşandığı Putin getirmedi, benzer şekilde daha önce Putin'i iktidara getiren Rusya derin devleti getirdi.

Medvedev nihayet Gorbaçov'un glastnostunu yavaştan ele almaya başladı, insan hak ve adaletine dayanan sosyal hukuk devletini tesis etmek için adımlar atmaya başladı. Rüşvetle mücadele, üst düzey devlet yetkililerine gelirlerini beyan etme zorunluluğu, karanlık cinayetlerin sorgulanması, muhalif medya ile ilişkiler geliştirme.

Dünyayı değiştirmek istiyorsak, Türkiye'yi düzeltmeliyiz, Türkiye düzelirse Dünya düzelir, Yurtta sulh olursa, bu dünyada sulha yansır. Büyük Birlik, Adil Düzen idealleri..
Gorbaçov'un Glastnostu yıllar sonra nihayet yavaştan bütün dünyayı kapsamaya başladı, haydi hayırlısı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder